torpbloggen

torpbloggen

Torpet och helsingefåren

Syftet med denna blogg är att släktingar, vänner och andra intresserade kan följa om det händer något på torpet eller med mina får. Kanske funderar du på att hyra en vecka eller har tidigare gjort det? Kanske är du intresserad av får eller vill se om jag har något skinn eller kött till salu?

kulturarv

BurtjärnPosted by Margareta Olofsson Thu, June 11, 2015 07:57:17
Till vänster om torpet finns en stig som är blåmarkerad. Den leder uppåt bakom torpet till en skogstjärn som heter Burtjärn. En sträcka på ca en km. Där är det väldigt vackert med rikt fågelliv. Det är en bra utflyktsplats. Jag brukar ibland ta med mig ett metspö och stå och fiska på storstenen som man kan ser när man kommer fram. Det är lite myrigt där så gummistövlarna behövs och det går inte så bra att fiska eller bada från strand. Jag brukar hoppa i från stenen.

Där finns en mycket välbevarad järnframställningsplats. På ett ca 400 kvadratmeter stort område ligger två blästerugnar, där malmen smältes, samt två slaggvarp där den oanvändbara slaggen lades upp. Intill finns också en kolningsgrop.

Informationstavlor som varit uppsatta har nu fallit omkull och all text är tyvärr bortblekt. Under vattenytan och mossen lär det finnas en begravd flotte som är flera hundra år gammal.