torpbloggen

torpbloggen

Torpet och helsingefåren

Syftet med denna blogg är att släktingar, vänner och andra intresserade kan följa om det händer något på torpet eller med mina får. Kanske funderar du på att hyra en vecka eller har tidigare gjort det? Kanske är du intresserad av får eller vill se om jag har något skinn eller kött till salu?

Hanna Lund

HistoriaPosted by Margareta Olofsson Wed, June 10, 2015 20:07:13

Min mormor hette Hanna Lund och är född på torpet. Jag har fått höra att det var min mormors farfar som byggde det någon gång på 1800-talet. Men mycket av torpet har typiska drag från 1700-talet, tex flera dörrar och det välvda ospikade taket i sovrummet (ofta användes inte spikar på 1700-talet, eftersom det var väldigt dyrt på den tiden). Så det fanns kanske redan några byggnader där före mormorsfarfars tid?

Huset rakt fram kallas för drängstugan, och där bodde drängen tillsammans med torpets djur. Drängen i rummet till höger och djuren i det som nu är badrummet. På sommaren flyttades djuren ut till "sommarfejset", och det är där som nu är vedbod. Huset till höger kallas storstugan. Det var i allrummet till höger som hela familjen bodde. Det som idag är sovrum var ett finrum som man bara använde vid särskilda tillfällen.
Härbret var ett förrådshus där man bl.a. förvarade säden. De flesta av möblerna har varit i släkten i flera generationer..vissa ända från 1700 talet.

När min mormor var fyra år flyttade de till ett annat hus i Lia. Orsaken till flytten kanske var att man tyckte att Lundatorpet låg för avsides inne i skogen? Det nya stället låg i alla fall precis vid vägen.

Min mormor bodde senare på torpet igen, då hon hyrde drängstugan under en tid när hon var förlovad med Adolf som senare dog i brusten blindtarm innan de hann gifta sig.

Hon hittade sin framtida man Ivar Brink i granngården "Törs". Han var född i grannbyn Svedjebo, men fick tidigt följa med sin faster till den stora gården Törs i Lia där hon jobbade som piga. Mannen i huset var ogift och hade inga barn och fick tycke för Ivar som han tog till sig som sin egen son. Hur familjen i Svedjebo kunde låta honom växa upp där, vet jag inte. Kanske tänkte det att han skulle få det mycket bättre? Det jag vet är att Ivar var äldst av syskonen på en syskonskara av sju och att mor i huset var väldigt sjuk i ledvärk. De mesta av de gamla möblerna på torpet är från huset "Törs".

(Gården "Törs" där min morfar växte upp som ligger nära torpet.)

Efter mormors far sålde Lundatorpet har det haft olika ägare, men under den senaste tiden har man sällan sett att någon varit där. Jag har ofta gått förbi torpet när jag varit ute och promenerat och tyckt att det varit synd att ett sånt fint torp sett så öde ut.

Jag och min ex man köpte torpet för några år sedan och när jag blev ensam med det så har jag börjat hyra ut det för att kunna ha det kvar.